Критерии за оценка

I. Група Праг за преминаване
Критериите според вида на продукцията
0.00
Критерий Максимален праг
15.00
1.
Плодова продукция от трайни насаждения или зеленчуци или животинска продукция:
- над 50% от общото производство на стопанството - 5 т.
- над 85 % от общото производство на стопанството - 10 т.
10.00
2.
Производство на биологична продукция:
- над 50% - 1т.
- над 85 % - 5 т.
5.00
II. Група Праг за преминаване
Приоритет за навлизането на млади фермери;
0.00
Критерий Максимален праг
5.00
1.
За кандидати млади фермери изпълнили проект по мярка 112 от ПРСР 2007-2013г. или по мярка 6.1 от ПРСР 2014-2020г., но не са подпомогнати по мярка 121 или  подмярка 4.1  - 5 т.
5.00
III. Група Праг за преминаване
Проектът предполага свързаност с други участници от територията;
3.00
Критерий Максимален праг
14.00
1.
•	Доставчици на стоки и услуги по проекта от територията на МИГ- наличие на договори – 3 т.
•	Договори за реализиране на продукцията на територията на МИГ – 6 т.
•	Договор с хранително-преработвателно предприятие от територията на МИГ за доставка на суровина – 5 т.
14.00
IV. Група Праг за преминаване
Приоритет за проекти с инвестиции за повишаване на енергийната ефективност, иновации в стопанствата, включително технологии водещи до намаляване на емисиите съгласно Регламент за прилагане на директива 2009/125/ЕС.
5.00
Критерий Максимален праг
21.00
1.
Енергийна ефективност според % инвестиции  (по обосновка в бизнесплана): 
- над 50 % -5 т;
- над 85% - 7 т.
7.00
2.
Иновативност на проекта - според % инвестиции  (по обосновка в бизнесплана):
- над 50 % -5 т;
- над 85% - 7т.
7.00
3.
Опазване на околната среда според  % инвестиции(по обосновка в бизнесплана) : 
- над 50 % -5 т;
- над 85% - 7т.
7.00
V. Група Праг за преминаване
Приоритет ще се дава на кандидат осигуряващ заетост на допълнителен персонал / ново работно място за целия период на изпълнение на проекта/
0.00
Критерий Максимален праг
15.00
1.
- За 1 работно място -  5 т.; 
- За 2 работни места - 10 т.; 
- За 3 и повече работни места – 15 т.
15.00
VI. Група Праг за преминаване
Оценка на бизнес плана и кандидата
13.00
Критерий Максимален праг
30.00
1.
Опит на бенефициента:
- Наличие на подходящо образование, курс за добри земеделски  практики, курс по агроекология или др. – 5 т.
- Изпълнен успешно проект по мярка 121 или по подмярка 4.1 – 2
7.00
2.
Наличие на необходимо финансиране:
- Наличие на документ от банка, доказващ възможност да се финансира над 50% от инвестицията – 5т.
- Наличие на документ от банка, доказващ възможност да се финансира 100 % от инвестицията – 10т.
10.00
3.
Оценка на  БП / реалистичност, качество и икономически показатели:
- Дейностите по проекта са ясно описани и съответстват на целите на проекта и на целите,обхвата и условията на съответната мярка от СМР –4т.
- Разработеният бизнес план е реалистичен и отговаря на пазарната конюнктура и тенденции – 3 т.
- Стойността на показателя ‘Нетна настояща стойност” е по голяма от О (NPV>0) -3 т.
- Индексът на рентабилност (PI) има стойност по-голяма от 1. (PI>1) – 3 т.
13.00
30.00
Праг за преминаване:
100.00
Максимален праг:
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.