Оценителна таблица

Критерии за оценка

I. Група Праг за преминаване
Критериите според вида на продукцията
0.00
Критерий Максимален праг (15.00)
1.
Плодова продукция от трайни насаждения или зеленчуци или животинска продукция:
- над 50% от общото производство на стопанството - 5 т.
- над 85 % от общото производство на стопанството - 10 т.
10.00
2.
Производство на биологична продукция:
- над 50% - 1т.
- над 85 % - 5 т.
5.00
II. Група Праг за преминаване
Приоритет за навлизането на млади фермери;
0.00
Критерий Максимален праг (5.00)
1.
За кандидати млади фермери изпълнили проект по мярка 112 от ПРСР 2007-2013г. или по мярка 6.1 от ПРСР 2014-2020г., но не са подпомогнати по мярка 121 или  подмярка 4.1  - 5 т.
5.00
III. Група Праг за преминаване
Проектът предполага свързаност с други участници от територията;
3.00
Критерий Максимален праг (14.00)
1.
•	Доставчици на стоки и услуги по проекта от територията на МИГ- наличие на договори – 3 т.
•	Договори за реализиране на продукцията на територията на МИГ – 6 т.
•	Договор с хранително-преработвателно предприятие от територията на МИГ за доставка на суровина – 5 т.
14.00
IV. Група Праг за преминаване
Приоритет за проекти с инвестиции за повишаване на енергийната ефективност, иновации в стопанствата, включително технологии водещи до намаляване на емисиите съгласно Регламент за прилагане на директива 2009/125/ЕС.
5.00
Критерий Максимален праг (21.00)
1.
Енергийна ефективност според % инвестиции  (по обосновка в бизнесплана): 
- над 50 % -5 т;
- над 85% - 7 т.
7.00
2.
Иновативност на проекта - според % инвестиции  (по обосновка в бизнесплана):
- над 50 % -5 т;
- над 85% - 7т.
7.00
3.
Опазване на околната среда според  % инвестиции(по обосновка в бизнесплана) : 
- над 50 % -5 т;
- над 85% - 7т.
7.00
V. Група Праг за преминаване
Приоритет ще се дава на кандидат осигуряващ заетост на допълнителен персонал / ново работно място за целия период на изпълнение на проекта/
0.00
Критерий Максимален праг (15.00)
1.
- За 1 работно място -  5 т.; 
- За 2 работни места - 10 т.; 
- За 3 и повече работни места – 15 т.
15.00
VI. Група Праг за преминаване
Оценка на бизнес плана и кандидата
13.00
Критерий Максимален праг (30.00)
1.
Опит на бенефициента:
- Наличие на подходящо образование, курс за добри земеделски  практики, курс по агроекология или др. – 5 т.
- Изпълнен успешно проект по мярка 121 или по подмярка 4.1 – 2
7.00
2.
Наличие на необходимо финансиране:
- Наличие на документ от банка, доказващ възможност да се финансира над 50% от инвестицията – 5т.
- Наличие на документ от банка, доказващ възможност да се финансира 100 % от инвестицията – 10т.
10.00
3.
Оценка на  БП / реалистичност, качество и икономически показатели:
- Дейностите по проекта са ясно описани и съответстват на целите на проекта и на целите,обхвата и условията на съответната мярка от СМР –4т.
- Разработеният бизнес план е реалистичен и отговаря на пазарната конюнктура и тенденции – 3 т.
- Стойността на показателя ‘Нетна настояща стойност” е по голяма от О (NPV>0) -3 т.
- Индексът на рентабилност (PI) има стойност по-голяма от 1. (PI>1) – 3 т.
13.00
Праг за преминаване: 30.00 Максимален праг: 100.00