Критерии за оценка

I. Група Праг за преминаване
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА
10.00
Критерий Максимален праг
100.00
1.
Подпомагане на чувствителни сектори в земеделското производство "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство" и 
"Етеричномаслени и медицински култури"
- Над 50 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са изцяло насочени в чувствителни сектори - 10 т.
- Над 85 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са изцяло насочени в чувствителни сектори - 15 т.
15.00
2.
Подпомагане на биологичното производство
- Над 50 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с производство на биологични продукти и/или продуктите са в преход към биологично производство - 10 т.
- Над 85 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с производство на биологични продукти и/или продуктите са в преход към биологично производство - 15 т.
15.00
3.
Подпомагане на проекти, осигуряващи допълнителна заетост
3.1 Проекти, при които изпълнението на одобрените 
инвестиции и дейности води до осигуряване на допълнителна заетост в земеделските стопанства
- До 2 работни места включително - 5 т.
- Над 2 до 5 работни места включително - 8 т.
- Над 5 работни места - 10 т.

3.2 Проекти, представени от кандидати, които извършват земеделска дейност от най–малко три години към момента на кандидатстване (за да получи точки по критерия кандидатът трябва да е получил точки по критерий 3.1) - 5 т.
15.00
4.
Подпомагане на проекти, представени от уязвими групи
- Проекти на земеделски производители от малцинствени групи или земеделски производители, които са наели или ще наемат представител/и на малцинствени групи - 5 т.
или
- Проекти на земеделски производители, представители  на други уязвими групи - 5 т.
5.00
5.
Проекти на земеделски производители младежи от 18 до 40 г. и/или жени земеделски производители - 5 т.
5.00
6.
Ангажиране на местни партньори и общност
- Проектното предложение включва широк кръг местни партньори за съвместно решаване на проблеми на развитието на местно ниво или местни доставчици на стоки и/или услуги с изключение на консултантски услуги - 10 т.
10.00
7.
Подпомагане на проекти с инвестиции за повишаване на енергийната ефективност и/или иновации в стопанствата
7.1 Проекти с инвестиции и дейности за повишаване на енергийната ефективност в стопанствата
- От 5 % до 10 % включително - 4 т.
- Над 10 % - 5 т.
7.2 Степен на иновативност – ако включва въвеждане на нови форми на използване на местните ресурси, разработване на нови продукти, нови методи и нови начини на организиране и предоставяне на нови отговори на проблеми и слаби страни на селския район - от 0 до 8 т.
13.00
8.
Проекти с инвестиции, свързани с опазване на околната среда (включително технологии, водещи до намаляване на емисиите) и/или постигане на стандартите на ЕС 
- Над 30 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с опазване на компонентите на околната среда и/или инвестиции, осигуряващи съответствие на стопанството с изискванията на стандартите на ЕС - 4 т.
- Над 50 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с опазване на компонентите на околната среда и/или инвестиции, осигуряващи съответствие на стопанството с изискванията на стандартите на ЕС - 5 т.
- Над 85 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с опазване на компонентите на околната среда и/или инвестиции, осигуряващи съответствие на стопанството с изискванията на стандартите на ЕС - 7 т.
7.00
9.
Ясна връзка между целите на проекта и предложените дейности и общата цел, поне един от приоритетите и поне една от специфичните цели на Стратегията по ВОМР на МИГ Раковски - от 0 до 5 т.
5.00
10.
Дейностите по проекта са свързани и устойчиви - 5 т.
5.00
11.
Ясно описание на дейностите в съответствие с целите на проекта - от 0 до 5 т.
5.00
10.00
Праг за преминаване:
100.00
Максимален праг:
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.